Yakında!

20 Mayıs 2019 Pazartesi

İstanbul'dan Kaçabileceğiniz Yakın Kamp Alanları



 İstanbul'a Yakın Kamp Alanları









 Bazen İstanbul'un trafiğinden gürültüsünden kurtulup ,bir nefes almak istersiniz.Tamda o zamanlar için İstanbula yakın kaçabileceğiniz kamp alanları ve tabiat parkları.




Belgrad Ormanı,




Daha çok günü birlikçilerin tercih ettiği, kamp yapmanın yasak olduğunu bildiğimiz İstanbul'a en yakın yeşil alanlardan birisidir.Malesef Belgrad  Ormanı'nda yasal olarak kamp yapmak yasak.Fakat Patikaları takip ederek girişteki ilk göle ulaştığınız zaman göl kenarında kamp yapmanızı sorun etmiyorlar.Yakın olduğundan dolayı sürekli tercih ettiğim bir lokasyondur.Gittiğim her seferde muhakkak bir kaç çadır görürüm.




Kilyos Doğada Yaşam Okulu,






Kilyos'ta yaklaşık 400 dönüm araziye kurulmuş özel bir kamp alanıdır.Burayı önermemdeki sebep tesis bir çok alanda projeye sahiplik yapıyor.Web sitesini inceleyerek bilgi alabilirsiniz.
Denize kıyısı bulunuyor ve ormanlık bir alan içerisinde ayrıca tesisteki yöneticiler ve çalışanlar her konuda yardımcı olmaya çalışıyor.Gitmeden önce mutlaka tesisi arayarak müsaitlik durumunu sorunuz.



İğneada Longozu-Kırklareli,





Kırklareli'nin vize ilçesinde bulunuyor.Türkiye'nin en büyük longoz ormanı diyebiliriz.Büyüleyici bir güzelliği var.Bölgenin denize kıyısı bulunuyor.Denize girebilir,Longoz Ormanları içerisinde kano turu yapabilir ve akşam kamp ateşinizi yakıp çadırınızda uyurken tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz.




Ballıkayalar Tabiat Parkı,






İstanbul'a en yakın lokasyonlardan birisi diyebiliriz.Kocaeli ilinin gebze ilçesine bağlı,tavşanlı köyüne 5-6 km uzaklıkta.Bölgede kamp yapabileceğiniz bir çok olan bulunuyor.Ayrıca Türkiye'nin en eski kaya tırmanışı rotalarıda bu tabiat parkının içinde.Daha detaylı bilgiyi için Ballıkayalar Tabiat Parkı yazımızı okuyabilirsiniz.



Hacılı Şelalesi,






İstanbul'a yakın lokasyonlardan birisi olan hacılı şelalesi ,şilenin hacılı köyü içerisinde bulunuyor.Bölgede bulunan kamp alanlarında kampınızı yaparken ,şelalede yüzerek doğanın tadını çıkarabilirsiniz.Hacıllı Köyü’nün büyük bir bölümü geçimini odun kömürü üretimi ile kazanıyor. Yol üstünde aşağıdaki manzara ile karşılaşmanız olası. Çadıra benzeyen özenle dizilmiş bu meşe odunları üst üste dizilerek bu şekli oluşturuluyor.





Pürenli Yaylası,






Mis gibi yayla havası ve göl manzarasında çadır kampı yapmak isteyenler için ideal bir yer. Yaylanın sakinliğinin tadını çıkarabilir, ahşap yayla evlerinin suya yansıması ile güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. İsterseniz yaklaşık 4 km ilerideki Balıklı yaylasına da uğrayabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir husus ise kışın yaylanın yolları kapanıyor ulaşım olmuyormuş.


Sülüklü Göl Tabiat Parkı,







Sülüklü Göl Nerede? Sülüklü Göl; Bolu İli, Mudurnu İlçesi‘ne bağlı olan Tavşansuyu Köyü sınırlarında yer alan, tektonik hareketler sonucunda meydana gelmiş bir heyelan set gölü. Ayrıca Akyazı, Mudurnu ve Göynük ilçelerine de sınırı bulunuyor.

Yalova Erikli Yaylası,






Yalova sınırları içerisinde bulunan Erikli Yaylası, 600 metre yükseklike yeralan bir düzlüktedir. Yayalaya, Çınarcık'ın içinden otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan Erikli Yaylası'nda Milli Parklara bağlı tesisler bulunmaktadır. Denize uzak olmasına rağmen, bölgede yer alan şelalede yüzme imkanınız bulunmaktadır. Güzel dağ havasıyla enerjik bir tatil yapabilceğiniz Erikli Yaylası'ndan sonra ise yakın mesafedeki Delmece Yaylası'na da gidebilirisniz.







17 Mayıs 2019 Cuma

Kamp Çantası Seçimi ve Hazırlama

KAMP ÇANTASI NASIL SEÇİLİR VE NASIL HAZIRLANIR.



 Kamp çantası ,kampa giderken ihtiyacınız olan malzemelerin başında gelir.Kampa giderken yanınızda götüreceğiniz tüm eşyalarınızı taşıyacağınız malzemedir.Gerek çanta içerisinde farklı bölümleri gerek çantanın dış kısmındaki toka ve kemerleri kullanarak eşylarınızı taşıma imkanı sunar.


Bu yazıda sizlere doğru kamp çantası seçimi ve çantanın içini yerleştirme mantığından bahsedeceğim.

Kamp çantasınızı seçerken hacim açısından size yeterli olup olmayacağı önemli bir konu ,kamp süreniz,eşyalarınızın boyutu hatta mevsimler bile buna etki eder.

Bel ve omuz desteği,
Kamp çantasının bel ve omuz desteği olması ciddi bel,sırt ve omurga sorunlarından sizi koruyacaktır.Yükünüzün ağırlığının bir noktaya değilde vücudunuza eşit miktarda dağılmasını sağlayacaktır.

Çanta kumaşı,
Çantanızın kumaşının sağlam ve su kaydırıcı özelliği olması avantajınıza olan bir durum.Basit çiğse olarak adlandırdığımız kısa süreli yağmurlarda  durup çanta yağmurluğu ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Not:Su geçirmez kamp çantası yoktur.Mutlaka bir çanta yamurluğu edinin.







Çanta ağırlığı ve işlevi,
 Çantanızın içini ve dışını kullanacağınız için kendisi ağır olmamalıdır.50-60 litre bir çanta için 2kg ideal bir ağırlıktır.
Çantanızın dış kısmında çadır bağlayabileceğiniz klips veya perlon olması kesinlikle olmazsa olmaz bir durumdur.Bunların yanı sıra mat,yağmurluk ve baton bağlayabileceğiniz yerlerde olmalıdır..


 Kamp çantası yerleştirme mantığı


Aslında bu konuyla ilgili detaylı bir tarif yok.Yanınızda götüreceğiniz malzemeler değişiklik gösterebileceği için mantığını bilmeniz yeterli olacaktır.
Termal içlik uyku tulumu gibi malzemeler çantanızın en alt kısmında,ağır eşyalar dengenizi korumak ve yükü eşit dağıtmak için çantanın orta kısmına,hafi eşylarınız ağır eşyların üstüne ve son olarak en üst kısma ise sık kullandığınız eşyalarınızı koyabilirsiniz.

Ayrıca arazide ve patika düz yollarda yerleşim mantığında bir küçük değişiklik daha konforlu bir yürüyüş sağlayacaktır.Patika ve düz yollarda ağır eşyalarınızı üste hafif olanları ise orta kısma koyabilirsiniz buda ağırlık merkezini direk etkileyeceğinden dolayı konfor sağlayacaktır.




Evet öneri kısmına gelicek olursak 50-60 litre tek kişi için gayet yeterli olacaktır.Aynı fiyat skalasında iki marka altta belirttim.Umarım yayın sizin için faydalı olmuştur.

Aklınıza takılan herhangi bir soru için insta @dheryer veya yorumlardan yazabilirsiniz.Baş baş.


Makula creeper 60lt

 Forclaz sırt çantası 60lt




 

14 Mayıs 2019 Salı

Ballıkayalar Tabiat parkı

BALLIKAYALAR TABİAT PARKI


Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli ili Gebze ilçesi içerisinde kalmaktadır.Tavşanlı köyüne yaklaşık 3-4 kilometre mesafede bulunuyor.

I. Derece Doğal Sit Alanıdır. Tabiat parkı 1603 Ha’lıkalana sahiptir. Uzunluğu 1.5 km. genişliği 40-80 m. arasında değişen kanyongörünümlü, dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır. Vadinin yükseltisikuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp, güneyde vadininsonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.






Bölgede bir çok tırmanış rotası ve kamp alanı mevcuttur.Bu yazımızda kamp anlanları ve bölge hakkında bilgi paylaşıyor olacağım.



 Öncelikle lokasyona ulaştığınızda sizleri küçük bir işletme ve ücretli bir otopark karşılıyor olacak.
Tesise giriş yaptığınız zaman günlük 20 TL gibi bir otopark ücreti ödüyorsunuz.Tesiste çalışan Mahsın isimli arkadaşla biraz samimiyet kurduktan sonra gün geçtikçe bu ücret biraz düşebilir. :)

Aracınızı park ettikten sonra çadır kurmak isterseniz tesise kamp için herhangi bir ücret varmı diye sorarsanız tabikide bazı rakamlar söyleyebiliyorlar.Ama herhangi kampla ilgili bir ücret sormazsanız para ödemezsiniz.  :)

 Kamp yapılacak alanlar,

Aslında çok fazla seçenek bulunmuyor vadi içersinde ,dere boyu çadır kurabileceğiniz alanlar mevcut.Vadiye girdikten sonra yaklaşık 100 metre sonra sol kısımda büyük bir ağaç görüyor olacaksınız.Ben gittiğimde genellikle bu ağacın dibine kamp atıyorum veya biraz ileride bulunan bir kaç açık alan daha mevcut ama bir ağaç gölgesi bulamazsınız.



Bazı dönemler bölgedeki yağıştan dolayı dere suyu yükselebiliyor hatta geçen sene olduğu gibi sel durumu söz konusu.





Eğerki risk almak istemezseniz orman içerisinde de kamp atabileceğiniz bir kaç güzel bölge var.(altta haritada işaretlemeye çalıştım)

Tesiste araçtan indikten sonra dereden karşıya geçerseniz soldan bir patika mevcut 5-6 metrelik bir dikten çıktıktan sonra yol sizi açık bir tarla alanına çıkarıyor.Bu alana kamp atarsanız tesis sorun çıkarabilir.Onun yerine sağdan yola devam ederseniz karşınıza aynı şekilde açık alanlar çıkıyor.Buralara karışan olmayacaktır.Açık alandan çıktıktan sonra bir atv tur patikasından yürümeye devam ediyorsunuz.3. açık alana gelmeden patika ikiye ayrılıyor sağ taraftan giderseniz 100 metre sonra ağaçların iç içe olduğu bir alan çıkar burası gayet kamp yapmaya elverişli ve aracınıza yakın bir alan(15-20dk civarı) bende bir kaç kere bu alanda kamp yaptım.Rahatlıkla 6-7 çadır sığıyor.




1. açık alan(resim)


Son olarak tavsiye edeceğim bir kamp alanı daha mevcut.Fakat bu alana ulaşım biraz zor diğer yerlere göre yolu biraz engebeli ve uzak.Yaklaşık 1 saat kadar yol yürümeniz gerekiyor.Bu alana ise ulaşım iki şekilde gerçekleşiyor.

1. yol ,
Aracınızı bıraktığınız noktadan vadi içerisinden yürümeye başlıyorsunuz.Yollar çok fazla engebeli ve tehlikeli.Yürüme hızınıza bağlı olarak 1-1,5 saat yürüdükten sonra vadiden çıkıyor sağ ve sola dik yolları olan bir alana geliyorsunuz.Buraya ulaştıktan sonra 600-700 metre daha gitmeniz gerekecek karşınıza açık bir alan çıkıyor.Alanın tam ortasında 2 tane büyük ağaç var bu ağaçların altına kamp atabilirsiniz.Burada yer sorunu yok dilediğiniz kadar çadır kurabilirsiniz.Sadece dezavantajı uzak ve yollarının zorlu olması.



 Vadinin sonu(resim)





 Kamp alanı(resim)


2. yol ise biraz anlatması zor allta harita üzerinde gösteriyor olacağım.Ama en başta anlattığım kamp noktalarında bahsettiğim 3. açık alana kadar bu yoldan gidiyorsunuz.




Biraz kötü bir tarif olduğunun farkındayım fakat inanın yol çok karışık ben bile ilk seferde bu alanı tarif üzerine bulamadım.Umarım siz bulursunuz. :)

Kamp Matı Nasıl Olmalı ?

Kamp Matı Nasıl Olmalı?



Herkese Merhaba ,Kampa gittiğiniz zaman gecenizin konforlu geçmesi için,uyku tulumu ve çadır seçimi kadar mat seçimide önemlidir.Her ne kadar ortopedik açıdan konforlu olmasada yalıtım açısından önemli bir konudur.

Bugün sizlere kamp matınızı seçerken nelere dikkat etmelisiniz bundan bahsedeceğim.

Piyasada bir çok mat modeli bulunmaktadır.Amaçlarına göre kullanım alanları buna göre değişmektedir.

Kapalı Hücre Köpük Matlar;

Köpük matlar en çok tercih edilen ve en basit mat çeşitidir.Patlama riski yoktur,hafiftir taşıma sorunu bulunmaz.Çantanızın dış kısmına bağlayarak yanınızda götürebilirsiniz.Konfor açısından diğer matlara göre en kötü olanı düşünebilirsiniz.



! Bu matları kullanırken parlak kısım üst tarafa gelmesi gerekir.Sebebi  üzerinde bulunan özel yapı sayesinde vücut sıcaklığınızı tekrar size geri çevirmesi olarak düşünebilirsiniz.Bir nevi ısı yalıtımı durumu söz konusudur.
! Ayrıca bu matları diğer yoga egersiz matlarıyla karıştırmayın.Kullanım amaçları çok farklıdır. 

Şişirme Matlar;




 Tüm matlar içerisinde konfor açısından en başta gelir demek yanlış olmaz.İçerisindeki havadan dolayı zemin ile aranızdaki mesafe arttığından dolayı konfor derecesi yüksektir.Ne yazıkki ağırlığından dolayı pek tercih edilmez.Arabayla bir kampa gidecekseniz kesinlikle tavsiye edebilirim.
Ayrıca bu matları farklı boy ,en ve yükseklik ölçüleri ile satın alabilirsiniz.

Unutmayın bir şişme mat alıyorsanız bu matı şişirmek için birde hava pompasına ihtiyacınız olacak. Bunun içinde farklı pompa türleri mevcut.Ayak,el ve pilli(yada sarjlı) olarak seçenekleri mevcut.





 Kendiliğinden Şişen Matlar;

İki kat kumaş arasına sandviç yapılmış, içinde birbirine bağlı hava ceplerinin olduğu köpük.  Şişirme mat ile kapalı hücre köpük pedler arası bir çözüm. En büyük avantajı sübabını açık bıraktığınızda kendiliğinden şişmesi. Çadırı kurduğunuzda bu tip matı serer, sübabını  açar, üzerine de tulumunuzu serersiniz. 15-20 dakikada kendiliğinden şişer. Yatmadan önce gerekiyorsa 2-3 nefes daha verirsiniz, daha sert olmasını istiyorsanız. 

! Köpük mat kadar hafif olmasada aynı şekilde çok fazla tercih edilen diğer bir mat çeşidir.Fiyat açışından diğerlerine göre biraz daha pahalıdır.


 Aklınıza takılan farklı bir soru olursa yorumlardan veya instagram @dheryer sayfamızdan ulaşabilirsiniz.